יום חמישי, 22 בדצמבר 2016

מבוא

דור המחר



תהליך אובדן הילדות
קרה לכם פעם שהלכתם ברחוב וראיתם חבורה של ילדים קטנים מתנהגים באלימות או סתם יושבים ביחד ולא מרימים את העניים ממסך הפלאפון ואמרת: " הדור שלי לא היה ככה" ? אני בטוח שכן, כל זה קורה בגלל שהילדים לא רוצים לצאת לשחק בחוץ תופסת או סתם לדבר אחד עם השני כי הם פשוט לא מכירים את הדברים האלו. אותם ילדים גדלו עם מכשיר סלולרי ביד או שעות על גבי שעות מול מסך הטלוויזיה. המאמר הבא של ד"ר דליה שפורסם ב2015 מדבר על התדרדרות שחלה בשנים האחרונות בנושא הילדים והצפייה בטלוויזיה, במאמר משווים את ההבדלים שיש בטלוויזיה בשנים האחרונות מהשנים שלפני עידן החשבים והטלוויזיה.

ילדים רואים טלוויזיה: הבעיה והאתגר


תוצאת תמונה עבור אובדן הילדות

אמצעי התקשורת משמשים כסוכן חברות עיקרי בחיינו ועם הזמן הולך וגודל המקום שאותו הוא תופס. ברגע שילדים יושבים מול מסך רוב היום ולא עם אנשים הם למדים יותר מהתקשורת מאשר מההורים. היום גם ההורים לומדים מהמסך וגם עם הילד לא בא במגע ישיר עם התקשורת הוא מגיע במגע עקיף דרך ההורים. יחד עם זאת זמן חשיפתו לחיינו קרב מיום ליום ואפשר להיתקל יותר ויותר בילדים בגיל צעיר שצופים בתכנים שחל עליהם איסור צפייה מתחת לגיל מסוים כמובן שדבר זה כלל לא תורם. האיסור על הצפייה מתחת לגיל 16 לדוגמה אינו באמת משמש כפיקוח ולא בהכרח מונע את הצפייה בתוכן אסור. אמצעי תקשורת זה מלווה אותנו כמעט בכל שלב בחיינו. חשיפה זו פוגעת בעיקר בילדים שאינם יודעים לעשות את ההפרדה בין מציאות לבין משחק מה שמביא ילדים רבים למעשים שמסכנים אותם, הם חושפים אותם למציאות שאינה בהכרח נכונה. תוכן שמבוגרים יכולים לפרש כדבר חיובי ילדים יכולים לקבל קונוטציה שלילית. זה נפוץ מאוד בצפייה בתכניות ראליטי. בכתבה "כיצד ילדים מבינים מה אמיתי בטלוויזיה" מדובר על איך התוכן שמוצג בטלוויזיה מגיע אל הילדים ואיך הם מפרשים את התוכן. כיצד ילדים מבינים מה "אמיתי" בטלוויזיה.



אובדן הילדות נגרם גם כתוצאה מחוסר הפרדה של תכנים המיועדים למבוגרים לתכנים המיועדים לשאר הגילאים. דבר זה יכול להיגרם בשל חוסר צנזורה של התקשורת או חוסר התייחסות לאתיקות התיקשורת. והכל כדי להשיג רייטינג גבוה כי זה ידוע ש"סקס מוכר" וכתוצאה מכך הילדים מתבגרים מהר יותר ומאבדים את תהליך התבגרותם וזיהוי אופיהם. לדוגמא בכתבה הבאה "ילדים, טלוויזיה ותפקידי מין"( הלן הינגהם) ניתן לראות איך המין בטלוויזיה משפיעה על ילדים.  (ילדים, טלוויזיה ותפקידי מין).

בכתבה של נעם אשר אפשר לראות את ההבדלים בין ההתבגרות "הקודמת" לבין ההתבגרות "המודרנית" המלווה באובדן הילדות. ניתן לראות גם את מבטם של המבוגרים על הנושא. מותה של הילדות.

ניר קפניס מדבר בכתבה שלו על הילדים בולם הריאלטי.

"אני מקווה מאוד שזו העונה הראשונה והאחרונה של גירסת הילדים לתוכנית הריאליטי הטובה הזאת." אמר ניר קנפיס על התוכנית ריאלטי. אובדן הילדיות (2012)


אובדן הילדות: כיצד הריאליטי הורס את ילדיכם אילו נזקים עלולים להיגרם לילדים מצפייה בתוכניות ריאליטי.?

אותם הילדים שיושבים שעות מול המסך (וזה לא בהכרח שעות) לומדים את רוב הדברים משם. לפני 10 שנים אותם לא היה את הנגישות לתקשורת שיש לילדים שלנו היום, היום כל ילד יכול להשיג בקלות כלי תקשורת כזה או אחר בגלל שהוא רוצה אותו או בגלל שזה פתרון שקט להורים. הילדים היום כבר לא מתחנכים בבית או בכיתה הם מתחנכים ביחד עם התקשורת וביחד עם הטכנולוגיה. והתכנים שמוצגים שם לא בהכרח מתאימים לגילם. וזה הגורם העיקרי לכך שילדים מתנהגים בצורה יותר בוגרת ואלימה מהתהגותם של ילדים בני גילם מלפני 10 שנים.




הסיבה שבחרתי בנושא זה, היא שבמציאות של היום אפשר לראות איך אובדן הילדות בא לידי ביטוי בחיים שלנו. כיום קשה לראות את ההבדל בין ילד או ילדה בני 12 לבין ילד או ילדה בני 17. והבעיה מתחילה בגיל הרבה יותר צעיר שילדים בני 3 רואים תכנים של מבוגרים ומשתמשים בשפה אחרת. לדעתי הנושא מהווה בעיה וצריך למצוא לו פתרון.

מכונת הכסף: "נועה קירל רוצה להתניע את הפרארי שלה בגיל 17, ואני רוצה לבנות בית" - Markerweek הסתובבנו, 
האם נועה קירל היא תוצאה של התקרבות התקשורת לילדים?

בכתבה מסופר על נועה קירל, נועה קירל היא כוכבת נוער בת 17. בכתבה מסוםר על סכומים הגדולים במיוחד לגילה שהיא הרוויחה רק השנה והיא רק שואפת גבוה. רק מלראות קליפ אחד של נועה אפשר להבין איזה מקום תופס המין והאלימות כבר בגילאים מוקדמים (ועוד נתחשב בזה שרוב הצופים מתחת לגיל 15). לפני כמה שניםלא היה מדומיין שילדה בגילה תעשה קליפים כאלה אבל אפשר לראות שזה כבר לא כל כך מיוחד ושונה.

בנות חמש - וכבר קונות מותגים
האם הורים תומכים בתהליך אובדן הילדות מבלי לדעת את הנזקים?

בכתבה מדובר על חברה צרכנית שבה ההבדים בין ילדים למבוגרים, ולהפך , הולכים ומיטשטשים. על זה שזה כבר לא פלא שלא מעט ילדים מפתחים לעצמם צחביבים כמו של הגדולים.
הכתבת לי אברמוביץ על הילדם שמבלים בשוינג מותגים, אוכלים סושי ומתאמנים בחדר הכושר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה